OCR Norway

Andreas Sjölin

Mari Weider

Starten på neste uke tar vi allerede nå, med å introdusere dere til ukens mentor og en flott atlet. Andreas Sjölin er en av arrangørene bak Toughest. Jeg møtte Andreas første gang dagen før Toughest i Kollen 2015. Jeg hadde en løs avtale om å møte han, og hadde passet på å memorere bildene hans på facebook. Men da jeg så han var jeg jo ikke i tvil om hvem han var og plutselig druknet jeg i en stor bamseklem. Og vet dere - han var jaggu en likanes kar han også!!! Hva er det med dette miljøet og menneskene i og bak det! Plutselig hadde også Toughest fått et ansikt for meg utad, et ansikt med følelser, med dedikasjon og som brant for noe. Jeg så for meg en upersonlig pengemaskin som trampet inn i Kollen...men hva finner jeg - jo et fint lite knippe mennesker som står for harde livet og surrer grepsteip rundt ringene. Det er surt og kaldt, og meldt øs pøs regnvær den natten. Og de har mye jobb igjen å gjøre...som kommer til å trekke utover hele natten. På lik linje med alle de andre jeg har blitt kjent med, står også crewet til Toughest og jobber så svetten renner. Jeg fascineres av disse menneskene! Hva er det som gjør at de setter alt på pause for å arrangere et løp for oss, som krever så mye av de - både tid og krefter, vi vet at det ikke er pengene ihvertfall. Gjør de det virkelig bare for vår skyld?

Jeg har stilt Andreas noen spørsmål, og som vanlig tok han utfordringen på strak arm! Jeg håper dere tar vel imot han - Andreas Sjølin - en av de flotte menneskene bak Toughestløpene som for første gang i år tar skrittet ut av Norden og ut i det store Europa!

Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn - hva er din rolle i Toughest?

Jag heter Andreas Sjölin är 30 år, utbildad gymnasielärare i historia och engelska samt två års bakgrund inom det militära som flygbasjägare och utlandstjänst i Kosovo. Alla vi på Toughest jobbar som projektledare, men har lite olika ansvar. Jag ansvarar bland annat för hur banan ska se ut, elite delen, expansion samt är Head Coach för Toughest LAB. Det innebär att det är många bollar i luften och många olika roller. Ena stunden håller man ett PT-pass, sen planerar man en kampanj för att sedan mitt i allt flyga på rekresa till Amsterdam. Min roll som Head Coach och elite-ansvarig innebär även mycket mail, möten och telefonsamtal.

Hva er dine erfaringer med OCRverden

Jag har sprungit de flesta Toughest lopp sedan dess start 2013 och även tävlat i några av de större racen i Europa och USA. Senast jag tävlade var VM i Ohio och då slutade jag på 20e plats i åldersgrupp 25-29. Min uppladdning hade bestått i att bygga hinderbanor och bära ställning så jag är nöjd utifrån förutsättningarna.

Hva fikk deg til å ville bli med å arrangere hinderløp?

Jag gick lärarutbildningen och insåg att jag behövde utvecklas som ledare så jag sökte mig till att bli instruktör på ett gym. Det ledde till fler utbildningar och även till att jag skapade mina egna pass med fokus på kroppsträning både inomhus och utomhus. Kort innan jag tog examen som lärare fick jag frågan om jag ville börja jobba för Toughest som projektledare. Beslutet var inte svårt.

Jeg har personlig sett deg stå og surre teip rundt ringer - er det mye jobb å arrangere et hinderløp selv for et stort løp som Toughest?

Det stämmer. Vi surrar ringar, bygger banor, sliter i regn och alla väder och det är helt enkelt så otroligt mycket mer jobb än vad man kan tro att arrangera ett Toughest lopp. Vi lägger ner vår själ och hjärta i det eller för att citera en kollega – "vi jobbar röven av oss".

Toughest er et av de største hinderløpene i Norden - og snart Europa? Hva tror du er hemmeligheten som gjør at folk vil løpe nettopp dette løpet?

Vi har siktet inställt på Europa och världen och jobbar hårt för att leverera race och upplevelser som verkligen skapar en WOW-känsla! Vi vill hålla balansen där alla ska känna sig lika stolta när de går i mål, vare sig de tagit alla straffrundor eller klarat alla fast lanes. Alla som går i mål är vinnare! Jag tror att de som springer Toughest känner att det är så många feel good moment under race, från start med all musik och våra grymma speakers, till känslan under race när alla hjälper varandra vid hinder som rampen, till att gå i mål och vara så jäkla stolt över sin prestation. Framförallt har vi stora och spektakulära hinder och pushar hela tiden oss själva för att skapa bättre hinder och upplevelser.

Er det noen spesielle mennesker innen OCR du kunne tenke deg å ta en kopp kaffe - og evt hvorfor?

Jag tycker det finns gott om sköna personligheter i OCR-världen och tar gärna både en kaffe och öl med dem alla.

Hva er drømmen med Toughest?

Drömmen med Toughest är att skapa oförglömliga race, och samtidigt få fler att känna att de kan och vill vara med på detta och utmanas till att övervinna sina hinder. Jag vill se personer världen över stolt säga att de utvecklades och slog sitt hinder genom Toughest.

Har du en opplevelse du husker spesielt godt under din Toughest-historie?

Oj, det är många upplevelser. De som kommer upp spontant är mitt första Toughest som projektledare under Toughest ICE. Det var otroligt mäktigt att vara med och bygga upp hinder i is uppe i vackra Norrland. Toughest 24 Xtreme står ut med för det var första gången som vi faktiskt kunde njuta under raceday av att se och hänga med alla fantastiska personer som ställer upp och springer våra race. Sen var det ju jobba röven av sig igen för att packa ihop allt, men just känslan att vara med och njuta av solen – hela toughest crewet tillsammans. Det var fint.

Har du noen ord du vil dele med hinderløpmiljøet?

"Beat your obstacle"

Det tycker jag sammanfattar oss. Utgå från dig själv, utmana dig och utvecklas. Det kan vara läskigt, det kan kännas jobbigt, det går kanske inte alltid vägen direkt, men vad gör det? Att lyckas innebär också att våga misslyckas. Världen blir så mycket roligare om man kan se sig själv och sin omgivning på det viset.

Mvh Andreas

Beat Your obstacle!
— Toughest