OCR Norway

Mine tips for å bli en god hinderløper - av Robin Amundsen -

Etter å ha vært i gamet en stund, konkurrert i eliteklassen, sett VM fra sidelinjen og ettersom jeg har PT og kostholdsutdannelse har jeg dannet meg et bilde over hva som må til få bli en god hinderløper.
En god hinderløper i den forstand at du er eliteutøvere.

1. Løpe. Du må løpe mye. Et hinderløp er tross alt et løp med innslag av hinder og ikke motsatt. Selvom hinder kanskje er mest gøy å trene på, så utgjør de bare en liten del av hinderløpet. Du kan kanskje tape et løp med å misse på noen hinder, men du kan ikke vinne et løp med å bare være god på hinder. Utholdenhet er viktigst.
80-90% av treningstiden din bør være utholdenhetstrening. Du kan da løpe lenger uten å bli sliten, du kan løpe fortere uten å få melkesyre, du vil møte hvert hinder mer uthvilt og ha mer energi til klare hinderet. Utholdenhet er den desidert viktigste egenskapen til en god hinderløper. Alle menn eliteutøvere i Toughestrace har ingen problemer med å løpe 10km under 40 min, noe som tilsvarer 15km/t i snitt. De beste løper nok ned mot 32min son nærmer seg 20km/t. Varier med lette økter og noen harde intervaller ukentlig over tid. Sørg for å ha form for progresjon i øktene dine med tiden, slik at du kan sikre fremgangen.

2. Grep. Du bør ha styrke i klypa for å være en god hinderløper. Hver uke bør du sette av minimum 20 min til å forbedre styrke i underarm. De fleste hinderløp har hinder som krever denne typen styrke; ringer, monkeybar, klatrevegger og grepshinder er eksempler. Misser du for mange av disse vil du fort tape terreng i forhold til de beste. Eksempler på trening er å bedrive klatring, leke seg i tufteparken, henge i monkeybar (øke holdetiden) Dette kan fint gjøres etter utholdenhetstrening dine.

3. Skadefri. Skal du opp blandt de beste har du ikke tid til å gå skadet halve sesongen. Invester i gode sko, ikke øk mengden med løping for hurtig, lytt til kroppen og ikke minst ; bruk tid på skadeforebyggende trening av legger! Dette punktet har jeg satt opp utelukkende på erfaring, da min 2015 sesong ble spolert av skader jeg kanskje kunne unngått med tipsene ovenfor. Ikke bli for ivrig! Alternative økter kan legges inn ukentlig, som sykling, elipsemaskin og svømming. Dette er veldig fint å kjøre dagen etter harde økter og konkurranser for å skape sirkulasjon til slitne muskler.

4. Mat. Trener du mye trenger du mer mat enn om du ikke trener. Kosthold er viktig for en som ønsker å prestere på høyt nivå. For en hinderløper vil en høy andel av karbohydrater være nødvendig for å takle all treningen. Det er den raskeste formen for energi og spesielt måltidene etter trening er det viktig med en påfyll av karbohydrater for å sikre en god restitusjon. Protein må også nevnes. Det er nødvendig for å gjenoppbygge muskulatur, men et ekstra inntak er sjelden nødvendig da mye sikres gjennom et godt kosthold.

Dette er forsøkt skrevet på en forståelig måte for de fleste. Kunne selvsagt gått mye mer i dybden på hvert tips, men da tipsene er ment for alle type hinderløpere er de enkelt forklart. Det er selvsagt flere tips som kan nevnes, men disse ble prioritert i dag.

Håper du fikk en litt bedre forståelse av hva som må til for å komme opp blandt de beste.

Kom gjerne med innspill!


Robin Amundsen sin facebookside finner du HER!