OCR Norway

Nr 1 must see i Beijing! Den forbudte by…

Mari Weider

Helt fra jeg så filmen «Den siste keiseren» har jeg drømt om å se Den forbudte by. Jeg lovte meg selv å se flimen en gang til før vi dro…det rakk jeg seff ikke. Så selvom Supermann antagelig synes jeg har vært alt for lite engasjert i planleggingen av denne turen (!) så har jeg vært tydelig på at Den forbudte by skulle jeg ihvertfall se!

Så - for å leke litt reiseblogg da, hvordan får man sett den Forbudte by?? Vi tenkte (blåøyde og naive) at man bare kunne stikke bort og kjøpe billetter og knipse bilder…Vel det var ikke akkurat så enkelt! 

Første forsøk: Vi tusler bort (les - de første to dagene gikk vi unødvendig mye!), knipser bilder ved inngangen, er superstolte over hvor fint vi har det, følger strømmen inn (one way only) og begynner å se oss om etter billettluker. Det kommer bort et annet Europeisk par til oss og spør om vi har appen We Chat…det har vi ikke. Synd, for tydelig er det den vi må ha. Ut ifra hva de to andre har forstått så ligger siden nede…etter hvert tror jeg heller det var at billettene var utsolgt Den forbudte by har fra 2015 satt en grense på 80 000 mennesker per dag…og kl 12´isj var det altså utsolgt… Vi fant etter mye om og men billettluka, men kom aldri frem pga utsolgt…og måtte den dagen slå oss til ro med en park rett på utsiden av Den forbudte byen. Helt ok, var en nydelig opplevelse, og vi hadde jo god tid til å finne en annen dag å besøke Byen…

Andre forsøk: Jeg prøver å få lastet ned denne appen We Chat som jeg skjønner er viktig i KIna. Men av sikkerhetshensyn (!) må man få en annen venn til å godkjenne seg, Jeg har ingen venner, men tenker at jeg kunne vel bli venner med de i resepsjonen? Men nei, det gikk ikke! Du må ned og kjøpe billetter sa de. Javel, så får vi stikke ned og kjøpe billetter til en annen dag så vi har de klare. Når man er vant til at alt kan gjøres online i Norge, så er dette en ny og tungvidt måte, for ikke å snakke om tidskrevende. Det er nemlig ikke bare å stikke ned dit, du må først stå i en flere hundre meter lang kø for å slippe gjennom sikkerhetskontrollen…så må du følge strømmen av 80 000 kinesere for å komme frem til billettluka…dette tar tid. Ja for å google etter en annen løsning…det går jo ikke. Google er bannlyst…

Tredje forsøk: En rastløs morgen…3 andre famlilemedlemmer i zombietilstand, jeg smyger meg i løpetøyet, snører på meg skoene og napper fram passet mitt (du kan like gjerne finne frem det hemmelige rommet i sekken og alltid alltid ha med passet ditt i kina!). Sier til Supermann at jeg stikker ned til Byen for å kjøpe billetter mens de andre gjør seg i stand etterhvert. Rask jogg (!) de 2 km ned til Byen, banker inn i køen, står rastløs og venter på tur, småjogger i sikksakk inn i Byen, finner billettluka - «Utsolgt» (klokka er nå 0930!). Jeg prøver febrilsk å fortelle at jeg skal kjøpe billetter til fredagen, ingen respons. Gestikulerer villt da de sier at jeg må gå online! «The internett doesnt work!) Kineserdama trekker på skuldrene og peker på neste luke…no tickets here, go there. Fresende og med svette silende nedover leggene og mellom puppa går jeg til neste luke. Bak meg hører jeg plutselig det vakrest språket ever - svensk - jeg snur meg, ser 4 svensker, så vakre!!! Herregud for en befrielse å høre et språk jeg skjønner. De hadde også hatt et svare strev med å få dette til, men hadde i motsetning til meg fått hjelp på hotellet! «Du må ha alle passene!» Da holdt det seriøst på å gå i helt svart for meg, hvordan kunne jeg være så dum, seff måtte man, og jeg hadde tenkt jeg skulle ta med alle, men tenkte jeg ikke trengte siden kun jeg skulle gjennom sikkerhetskontrollen….arghhhhh!  Men så, i grevens øyeblikk kom jeg på at jeg hadde jo screenshottet alle passene (takk for alle gode triks i boka!), og man trengte bare passnumrene. Vipps hadde damen funnet frem 4 billetter til meg, jeg gjentok at jeg skulle ha til fredag, da så hun forvirret på meg, «no today»…sukk…jaja idag da….

Rask (!) løpetur hjem igjen der jeg tok snarveien gjennom noen smågater som tilsammen ga meg 7 km på strava. Herregud, at jeg aldri lærer, løp en god omvei, men kom da i det minste hjem med 4 stykk billetter til den Forbudte by!

Så - hvordan var Beijings nr 1 severdighet?? Crowded, varmt og dessverre ikke helt det jeg hadde sett for meg. Enormt og selvfølgelig utrolig imponerende…men at det er severdighet nr 1…ja det må det vel være, men jeg hadde mye større utbytte av Sommerpalasset dagen før. Skal man reise til Den forbudte by så ville jeg antagelig ha betalt litt ekstra for en guide, Sommerpalasset hadde brukt mye tid på å lage plakater som forklarte veldig godt, det var det også her, men - ja det var så veldig stort og en guide ville nok ha fått oss gjennom på en mye mer effektiv måte. 

Men gøy å telle smådragene på taket, se nye figurer, få forklaring på hvorfor noen løver ha labben på en ball (symboliserer keiserens makt over verden) mens dameløvene passet på en løveunge (symboliserte keiserens fruktbarhet). Og hele greia var syyyykt svært! Men jeg skal helt klart se filmen på nytt når jeg kommer hjem!

KlemMari