OCR Norway

Ekspedisjon Weiders

Mari Weider

Det var i det herrens år 2019, en kald vakker februardag, nysnø, lett bris i været og the Weiders med gode venner skulle legge ut på langtur rundt det krevende Renåfjell.  

Første utfordring var å finne løypa...men takket være gode kartlesere fant vi frem til start, 13,7 km sto det skrevet - lett tenker vi. Vi må nok legge på litt for å kjenne at vi i det hele tatt har rørt på oss. I en liten klynge ble vi stående og lete etter de berømte trikkeskinnene vi hadde sett bilde av dagen før...men nei...ikke her enda ihvertfall. De kommer sikkert litt uti...  

Utrolig fantastisk, snømagi, skuffe puddersnø...vende nesa mot himmelen og samle de nye snøfnuggene på vipper, bryn og bartehår...kaste litt på håret i den lette brisen. 

IMG_5478.JPG

Etter en relativt lett kappløp mot tiden kommer vi til veiskille - skal vi gå for 24 km eller vende nesa hjem. Supermann blir utklasset og vi går for sosial tur, og lettere nedstemt legger Supermann seg i front igjen med Ole Kristian og smiler tappert. Vi nærmer oss nå den store vidda som skal forseres - den lette brisen har gått over til stiv kuling. De søte små snøfnuggene pisker oss i ansiktet. Kulden biter seg fast i fingertuppene. De ekstremt krevende forholdene gjør at utstyret er igang med å shutte ned, et par ski har kapitulert og en mann må gå med nysnø til godt opp på låret. Alle bakkene vi har kjørt ned må nå tråkkes opp...den lette puddersnøen har nå forvandlet seg til tung dyp snø som må forseres skritt for skritt....vi har nå gått over i overlevelsesmodus. Lillian prøver desperat å overleve på snop-posen sin, Supermann har forfryst fingertuppene og må slåss med kulda for å klare å få på en dunjakke. Det er en hel kilometer tilbake til hyttefeltet - det kjennes ut som det er usikkert om vi skal klare dette...en skistav på ville veier går akkurat klar av et øye, men blodet fosser og skaper antydning til panikk i de bakre rekkene....

IMG_5498.JPG

...endelig - etter en dramatisk siste 400 meter ser vi hyttene...men hvor er vi? Skal vi gå opp eller ned? Kartleseren må til pers igjen og vi deler oss...noen går til venstre og noen rett frem. De som når hytta først får fyre i peisen så de andre med mest sannsynlig grav hypotermi vil overleve! 

Etter nesten 4 timer i snøstorm og knedyp snø tar vi manntelling, 6 ut, 6 inn...og alle kroppsdeler inntakt...nesten! Og alle var enig i at det var en ganske fin tur! (Imorgen håper vi dog på å finne et par trikkeskinner å følge!) 

KlemMari

IMG_5502.JPG