OCR Norway

Så skal sannheten frem for en dag!

Mari Weider

Jeg har snakket om det lenge ikke sant, at jeg skulle få testet laktatnivåer så jeg har noe helt konkret å trene ut ifra. Vel så langt har jeg altså lukket øynene for det, men idag var vi på NIMI og leverte papirer og fikk satt opp time neste tirsdag! Skal virkelig bli spennende å se hvor bra (eller dårlig) trent jeg egentlig er...og så får vi se da på resultatet om jeg tør å dele det med dere...

Ved å gjennomføre en laktatprofil test og måling av maksimalt oksygenopptak (VO2maks) får du en omfattende vurdering av din aerobe utholdenhet. Laktatprofil testen består av 10 min oppvarming på en lav arbeidsbelastning (ca 50 % av VO2maks), etterfulgt av 3-6 trinn med økende arbeidsbelastning. Hvert belastningstrinn varer i 4 min på sykkel eller 5 min på tredemølle, hvor hjertefrekvens (puls) og oksygenopptak registreres i 1,5-2 min. På slutten av hvert belastningstrinn blir det tatt et lite fingerstikk for å måle laktatkonsentrasjonen i blodet ditt. Testen avsluttes når din laktatkonsentrasjon har oversteget baseline laktatverdi + 1,5 mmol/L, som estimeres som din laktat terskel. Testens totale varighet ligger normalt i området 25-40 min. Etter avsluttet laktatprofil test får du 10 min aktiv pause (gange/lett jogg) før VO2maks test gjennomføres.

Klippet ut og limt inn fra NIMI sine hjemmesider, har en følelse av at jeg ikke kommer til å trenge noe mer trening den dagen ;) Men seriøst - blir skikkelig spennende å se, og ikke minst få noe helt konkrete tall å jobbe ut ifra. Også ta en ny test etter 6 måneder eller noe og se om man har forbedret noe. Får jo ikke bedre mål på om den treningen man gjør har noe for seg eller ikke.

Haha kall det 40 års krise om du vil...nå skal a begynne å trene som en proff ;) ...dævver ;)

For øyeblikket kjennes det forøvrig som om Ego taper for basilluskene til Nora, men vi får se hva en kveld på sofaen og en god natts søvn kan fikse.

KlemMari