OCR Norway

X-run - historien og menneskene bak

Mari Weider

Er dere klare for litt historie bak X-run? Igjen har Anita skrevet et flott innlegg på bloggen sin om hvordan det er å arrangere hinderløp - som hun sier det er ingen dans på roser, men følelsen man får når man ser alle de lykkelige menneskene og kjenner på rushet - ja det er ubeskrivelig. Og vet du Anita - følelsen dere gir oss er minst like bra! Tusen takk for at dere orker og gidder, og vi gleder oss til enda en ny sesong med X-run!

For tre år siden ble jeg presentert for et konsept som vekket min nysgjerrighet. En PT-kollega ønsket å innføre terrenghinderløp til Norge. Det var en idé i sin pure begynnelse. Ukjent, skremmende og veldig spennende.

Slike løp har i en årrekke vært knallsuksess i blant annet USA. En hurtig voksende trend som for alvor har begynt å spre seg også i Europa. En treningstrend som har kommet for å bli.

Etter en god del research, studietur til USA hvor undertegnede for øvrig med skrekkblandet fryd gjennomførte sitt første terrenghinderløp, og utallige kvelder med drodling rundt temaet, kastet vi oss ut i det. Det var nå eller aldri. Ryktene sa at en annen aktør gikk med samme idéen, og vi ville være først. Vi klarte det så vidt.

Grusomt bilde, men slik så jeg altså ut etter å ha gjennomført mitt første terrenghinderløp.
Tough Mudder Las Vegas 2013!

Idéen ble altså til Norges tøffeste terrenghinderløp, X-RUN.

Vi startet med 68 deltagere i Eidsvoll. I Oslo hadde vi rundt 200 samme året. Siden den gangen har vi både doblet og triplet deltagerantallet vårt.

X-RUN er en konkurranse der man deltar som lag på tre personer. Vi spiller mye på evnen til å samarbeide og pushe hverandre. Tanken er at listen for å delta skal være lavere når man er et team og kan få hjelp til å gjennomføre de tøffeste hindrene. Man kan også velge å løpe individuelt.

Konkurransen foregår ute i flott, idyllisk natur med naturlig vannhindre, kupert terreng og ca 20 hindre som er bygget av robust treverk. Vi ønsker å fremstå som ‘ekte’ og derfor finner du ingen stålstillaser og oppblåste plastikksklier i X-RUN.

Løypa er 5-12 km lang, avhengig om man velger en eller to runder.

Camilla på vei opp et fire meter høyt tau ute i løypa. Ikke noe særlig happy da hun knakk klatrekoden  Bilde tatt av superfotografen Magnus Ødegård.

Bygg reis deg! Den fryktede MINI-rampen skal opp.

Pure strenght! Er utrolig glad for å ha slike sterke, flotte mannfolk på laget når enorme vegger skal opp.

Team X-RUN består av meg og to av de råeste gutta jeg vet om. Vi utfyller hverandre godt og sammen får vi til det meste. Vi er bokstavelig talt X-RUN fra A til Å. I tillegg har vi noen få frivillige, uunnværlige nøkkelpersoner som alltid stiller opp for oss. Takk gud for disse, for uten hjelp hadde dette vært umulig å få til. Det vil si alt fra planlegging, markedsføring, sponsorjakt, bygging av hindre, rekruttering av deltagere, rekruttering av frivillige, registrering, tidtakning, foto, salg av klær og you name it.

X-RUN er skikkelig gøy. Og skikkelig slitsomt.

Team X-Run glade og fornøyde etter gjennomføring av X-Run Oslo

Teambuilding med råtassene Lars og Eirik. Ingen ting er bedre enn en knalltøff crossfitøkt før viktige beslutninger skal tas.

Veien dit vi er i dag har ikke bare vært tralala for å si det mildt. Det har vært beintøff jobbing, lange dager, lite søvn, krangler på hjemmebane, dårlig samvittighet ovenfor jobben og familien. Gnisninger i teamet, teammedlemmer har sluttet. Nye har kommet inn. Og de har også sluttet. Ikke så mye å si på det for øvrig. Dette er ’no walk in the park’.

Det har vært svette, blod, tårer og selvsagt mye latter og moro.

Det er nok for de fleste helt utenkelig å holde på slik som vi har gjort disse tre årene. Man ofrer mye og sitter igjen med lite. I hvert fall i forhold til tid og økonomi. Er det verdt det?

Svaret er et rungende JA!!!

Når deltagerne stuper over målstreken, så slitne at de ser stjerner og måner. Blør fra armer og bein, og allikevel klarer å hyle ut hvor gøy de har hatt det ute i løypa. Da er det verdens beste følelse å være arrangør. Da er alle de hundrevis av timene med jobb veldig fjerne.

Mission completed. 11 km tilbakelagt. Ekte lykke over målstreken!

Så hvem er det egentlig som kan være med på terrenghinderløp som X-RUN?

Jeg vil si alle. Alle som kan bevege seg og er glade i fysisk aktivitet.

Høye, lave. Unge, gamle. Tykke, tynne. Topptrente personer fra forsvaret, tøffe brannmenn/kvinner, idrettsutøvere, kjendiser, godt trente, dårlig trente.  Aldersspennet går fra 16 til 70 år. I tillegg arrangerer Mini X-RUN for barn i aldersgruppen 7-15 år. Det er kanskje noe av det aller morsomste.

Spente barn på startstreken under X-Run Oslo!

Klar, ferdig, GÅÅÅÅ!!! Nå er det alvor altså.

Felles for alle deltagerne er gleden og mestringsfølelsen de sitter igjen med etter å ha gjennomført. Følelsen av å lykkes. Teamfølelsen for de som løper på lag.

For noen teller tid og plassering enormt mye, for andre er det en kjempebragd bare å ha gjennomført. Jeg tror lykken er like stor for begge parter.

Team Weiders svikter aldri. Her med dronningen av terrenghinderløp Mari Weider i spissen.

Alle mennesker har godt av å utfordre seg selv. På denne måten vokser man og utvikler seg videre.

Jeg anbefaler alle som har lyst på et skikkelig adrenalinkick å prøve seg. Du kommer garantert til å føle deg både tøffere og sterkere, for ikke å snakke om økt selvtillitt, når du endelig stuper over målstreken alene eller med teamet ditt. Påmeldingen for X-RUN Oslo og Bergen har åpnet.

 https://no.mynextrun.com/run/search?q=xrun&order=upcoming&onlyWithRegistration=on&country=Norway

Hvor tøff er du egentlig?