OCR Norway

Lars Vaggen Kanedal

Mari Weider

Denne uken har jeg gleden og æren av å presentere en mann jeg er mektig imponert av, og en mann som kommer til å være min partner-in-crime på flere av løpene i 2017! Han har gått fra å være en "sofasliter" til å bli en rå atlet. Han legger ut inspirerende og morsomme innlegg på facebook til stadighet, og får virkelig hinderløpsjela mi til å bli ekstra stolt og imponert. I 2017 går han for noe av det råeste man kan gjøre innen hinderløp, kun et år etter at han startet med hinderløp - noe som i seg selv er helt utrolig sykt kult. Han kommer til å stå på startstreken til både Spartan race ultrabeast i Edinburgh OG Iron viking i Roskilde. Galskapen lenge leve, men jeg VET han kommer til å ace utfordringen elegant. Og jeg håper jeg får gleden av å ta et ildhopp sammen med han! Reis dere og gi denne mannen en applaus - Lars du er helt fantastisk!

Fortell oss litt om deg og din treningsbakgrunn.

Hei, jeg heter Lars Vaggen Kanedal, er 48 år og bor sammen med min kone Siri I Oslo.

Som barn var jeg innom mange idretter, men ingen av de over noe lengre tid. Som voksen (18) kjørte jeg motocross og enduro, men sluttet etter hvert med dette grunnet dårlige knær.
Samtidig med dette drev jeg og trente boksing, men kun for treningens skyld.

Hvordan startet du med hinderløp og hva var din første hinderløpsopplevelse?

OCR-galskapen startet I desember 2015, eller egentlig høsten det året.
Formen var dårlig, overvektig og følte meg rett og slett ikke bra.

Her måtte noe gjøres, så vi startet med å gå turer 2-3 ganger I uken I nabolaget, etterhvert ble turene lengre og foregikk I skogen.

Formen ble litt bedre, men hadde lyst på enda bedre form. Løping hadde jeg vært innom når jeg trente boksing, så løping ble testet.
Første turen på drøye 1km var vond, så vond at jeg var sikker på at jeg kom til å dø. Tok en uke før neste forsøk.
Men skulle jeg fortsette så trengtes det noe som kunne motivere litt, youtube ble flitting brukt og etter en haug med videsnutter fant jeg et klipp fra X-run, det så både morsomt og utfordrende ut. Dette kunne være noe for meg.
Googlet litt og fant ut at Toughest I Oslo ville være en passende utfordring for en sofasliter som meg. Så til jul lå det to billetter under juletreet, en til meg og en til min kjære Siri.

Nå var jo ventetiden litt lang, så hvorfor ikke se om det kunne være et løp vi kunne ta i mellomtiden, og vips der dukket Barskingen opp.
Barskingen var en fantastisk opplevelse, fantastiske folk som heiet fram hverandre rundt løypa.
Det var hardt, gjørmete og vått, men du verden så morsomt vi hadde det.
Fra da av var det ingen vei tilbake, mange flere løp ble booket og enda flere blir det framover.

Hvilket løp og hvilke hindre har vært de mest utfordrene?

Viking Race 10km var nok den mest utfordrende for meg. For det første så hadde jeg ikke løpt så langt før, og med de bakkene så var det tungt. Hjalp heller ikke at jeg dagen før hadde løpt 5km utgaven.

Så med artrose i begge knærne var det bare å bite tenna sammen, lure frem jernviljen og fullføre!

Hva har vært ditt mest minnerike hinderløp øyeblikk?

Mest minneverdige løp var nok Barskingen, dette var det første vi løp og vi hadde det så gøy hele dagen. Og det beste øyeblikket var nok når jeg klarte den monkeybar/ring-komboen de hadde der. Med tanke på at jeg ikke klarte en pull up på den tiden der så var det en stor seier for meg.

Men her kunne jeg dratt fram mange øyeblikk som rangerer høyt på lista. 

Hva har vært ditt mest utfordrene hinder? 

Min første løpetur var nok det største hinderet, å bli så sliten at man tenker at dette gjør jeg ikke igjen. Det tok meg en uke å komme til beslutningen at jeg måtte prøve igjen.

Hva er dine tanker rundt hinderløpmiljøet og sporten?

OCR som sport og miljø føler jeg er midt I blinken for de fleste mennesker. Det være seg om man er godt eller dårlig trent, og uansett hvilken fasong man har. Alle, absolutt alle kan drive med dette, og det er plass til alle også.
Uansett hvem du er, eller hvor du bor så vil du få nye venner i dette miljøet.

Hva er ditt råd til nybegynnere?

Bare sett igang, finn deg et løp og begynn å trene for det.

Om det bare er for morro skyld så justerer du bare treningen etter det, viktigste er at man gjør noe. Og alltid ha det gøy, uansett.

Hva trenger man å trene på? Løping og overkroppsstyrke samt grepsstyrke er en god start. Men husk å starte pent J

Hvordan ser din trening ut?

Min treningsuke varierer litt.
Som regel trener jeg når jeg har lyst til å trene, men noen ganger føler jeg at jeg må trene selv om lysten ikke er der.
Men jeg liker ikke å sette for mye i system. Jeg kaller det kaostrening.

En "normal" uke består som regel av 2-4 dager med løping, varierende i lengde fra 3-20km per gang. Og ofte så endrer jeg det jeg hadde planlagt slik at det som skulle være en kort tur plutselig blir en lang tur J
I tillegg blir det som regel 2 dager med styrketrening.
Så kommer eventuelle løp i tillegg, eller i stedet for, alt etter som hva jeg føler for.
Skulle det bli en uke som er litt slapp så er det greit det også, men heldigvis så kommer samvittigheten krypende.

Hva er ditt beste hinderløpsutstyr og hvorfor?

Av utstyr så er det terrengsko (har 6/7 par), løpetights og teknisk t-skjorte samt et par løpesokker som er fast når det er OCR-løp. Sokkene er det samme paret hver gang, men vaskes etter bruk;)

Hva er din inspirasjon og motivasjon?

Å se at jeg blir i bedre form hjelper mye, og å få høre fra andre at man inspirerer dem til å trene gir meg en kjempeboost når det gjelder min egen motivasjon.
Men det er også alle de man treffer på løp, som alle er positive og hjelpsomme som gir meg inspirasjon.

Og selvsagt så gir min kjære Siri meg ekstra motivasjon for å trene hardere og bedre.
Og jeg må heller ikke glemme alle de nye vennene i Team OCR Norway som er med på å gjøre denne livsendringen til en fantastisk reise.